tisdag 20 september 2011

Melodifestivalen!

Ja, jag var på uttagning till melodifestivalen i går. Jag och Camilla Janson, vårt oppositionsåd var där och lyssnade på bidragen som tävlade om en plats till den stora tävlingen i Upplands Väsby i Januari. Detta skedde på dagcentralen i Bro i går eftermiddag!

Det var daglig verksamhet i Upplands-Bro kommun som var arrangör och de tävlande arbetar alla på den dagliga verksamheten. De var så modiga tycker jag. För, det finns en sak som jag nog aldrig kommer att våga och det är att medvetet ställa mig framför en mikrofon och sjunga seriöst. Men de gjorde dessa killar och tjejer.
Domare var två personer från kulturskolan och de hade inte en lätt uppgift när de skulle utse en segrare. Men det lyckades de med och killen som vann sjöng Ted Gärdestads " Jag vill ha en egen måne". Jag håller tummarna för att det går bra för honom i Upplands Väsby i Januari!!

I dag uppmärksammas den internationella Alzheimerdagen på många platser runt om i landet och i Upplands-Bro kommun är det föreläsningar på eftermiddagen i kommunhuset. Dagen avslutas med en fotoutställning på plan 6 i kommunhuset. Den utställningen visar en projekt som man har haft och som har letts av vår äldrepedagog. De dementa har fått måla tavlor och det har dom mått så bra av.  Gå gärna dit och titta om ni har möjlighet!

Vi är några "tjejer" (vi var tjejer när vi börjde) som träffas ca 10-11 gånger per år och äter middag. Detta har vi gjort i 15 år nu, konstaterde vi just. Vi spar pengar tillsammans och så åker vi när vi fått ihop tillräckligt. Vi har varit i Barcelona, Prag, Venedig och nu i helgen som var åkte vi till Berlin. En mycket trevlig stad!

Har Socialnämnd sent i eftermiddag och efter den så ska jag gå till sparbanken och få ta del av delårsbokslutet. Jag är huvudman  i Sparbanken i Enköping. Min första bankbok hade jag nog där, tror jag. En grön oval sparbössa i plåt var det om jag inte minns fel.

Nä, ska ha lite andra övningar för mig här hemma innan jag drar, så....

Ha´re!

fredag 9 september 2011

Orkeslös och fundersam

Man kan inte göra så mycket annat än att sitta och läsa och "datra" när kraften är borta från kroppen. Skit också! I morgon är det "Fest i Byn" och jag vill så gärna vara med. Få se om jag orkar en stund i alla fall.

Jag tror att jag skrivit om detta förut, men, frågan är åter aktualiserad, tycker jag. Om vad då? Jo, Trygghetsboende.

Vi hade Trygghetsboende som ett ärende på socialnämnden i våras. Man ska utreda om det går att omvandla servicehus till serviceboende. I samband med den utredningen så ville vi socialdemokrater att pensionärsföreningarna skulle få vara en remissinstans. Självklart, tycker vi, de är ju målgruppen.
Men, det tyckte inte alliansens respresentanter i socialnämnden. De var inte alls intresserade av vad pensionärerna i Upplands-Bro kommun tycker i frågan om Trygghetsboende!!!!

Idag i Dagens Nyheter är det återigen en artikel om Stockholms omvandling av servicehus till Trygghetsboende. Jag har sett en artikel innan, där de äldre framför ungefär samma ståndpunkt. "Att omvandla Servicehus till Trygghetsboende blev inte bra. Det blev dyrare och vi som bor här har fått sämre service, dvs, ingen personal på kvällar och nätter och läkaren kommer inte till boendet utan var och en får ta sig till en vårdcentral själv."

Vi socialdemokrater har i vårt handlingsprogram med att man bör titta på utveckling av bostäder för äldre och vi nämner Trygghetsboende som ett alternativ. Vi måste titta på det igen och vi måste besinna oss, ta det långsamt, för vi får inte försämra för våra äldre!!!!
Och, självklart så ska alla ha en möjlighet att få komma till tals.


På samma nämnd så hade vi ett ärende som handlade om Aktivitespark för äldre. Det är en typ av utomhusgym, som man tänkte skulle ligga i närheten av servicehusen. Den frågan tyckta alliansens representanter i socialnämnden var så viktig, så den borde pensionärsorganisationerna få tycka till om!!!!!

Jag blir orolig för den arrogans som jag tycker mig se.  Hur länge kan människor tiga och göra våld på sig själva bara för att få ha makten?

Undringar från en hostig kammare.

Ha´re!

tisdag 6 september 2011

Sjuk!

Ja, det är jag. Det låter som om det finns ett gäng kräftor i mina lungor. Det bubblar och fräser. Det värker i ryggen, halsen och öronen. Inte skoj!

Men i lördags hade vi skoj, jag, min syster och hennes dotter. Vi var på Lövsta gård och deltog i Loppisen där.
Det var ju konstrunda i helgen, då många lokala konstnäer visar vad de kan och vad de gör. Det var två konstnärer som hade sina alster på Lövsta.
Jag sitter med i styrelsen för Lövsta gård, som är en stiftelse, där kommunen är en av intressenterna och jag sitter som kommunrepresentant. Vi var några få från  styrelsen som träffades sent i våras och funderade på vad vi skulle kunna göra för att få fler besökare till Lövsta gård. Då kom vi på iden med loppis. Det brukar alltid dra väldigt mycket folk.
Samma dag så sprangs Tjejmilen i Stockholm och så var det stor loppis på IKEA´s parkering, så de som besökte denna lilla loppis var inte alls så många som vi hoppats på. Vilket också betydde att vi fick ta mycket med oss hem igen.

Vi får försöka ladda för en annan loppis.

Men, Lövsta gård är ett bra alternativ för den som vill fira något. Rummen är väldigt vackra och det finns ett stort kök, fullt utrustat för middagar. Jag har själv varit där både på konferens och bröllopsfest och lokalerna fungerade lika bra för bägge ändamålen.

Jag får nog hålla mig lugn ett par dagar känns det som, kroppen vill liksom inte riktigt vara med.

Så.....Ha´re!

torsdag 1 september 2011

Kommunfullmäktige

Ja, det var det i går kväll.

Vi i oppositionen ställde en del "enkla frågor" ( det heter så) och sådana besvaras alltid i början på dessa möten. Jag hade en fråga om varför kommunen själv inte får vara med och lägga anbud nu när vårt nyaste äldreboende ska ut på entreprenad. Jag fick inget svar, (förutom att personalen kunde bilda ett aktiebolag,) men som vanlig fick jag mig en avhyvling. Den här gången påstods JAG oroa personalen med min fråga. Det är ju orolig personal som tagit kontakt med mig och frågat de frågor som jag i går ställde till socialnämndens ordförande. Hon klarar inte av att gå upp i talarstolen när jag ställer frågor, utan att skälla på mig. Undrar varför?

Huvudnumret var "Politiska mål för Upplands-Bro kommun 2011-2014".

Det är ju riktlinjerna för hur kommunen ska skötas och på hur inriktningen ska vara under mandatperioden. Vi som är i opposition hade naturligtvis många frågor. VI FICK INGA SVAR!!!!  Jo, nu var jag orättvis, jag fick faktiskt svar på någon av mina frågor av min förre vapendragare i (fp).  Tack för det!

Jag tror att det dokument som den (m) ledda alliansen i vår kommun röstade igenom i går kväll bara är en pamflett.  Det ena partiet sa si och det andra prtiet sa så och de flesata frågorna lämnades obesvarade! På slutet av kvällen så hördes det klart och tydligt i salen när kommunstyrelsens ordförande sa till sina kamrater "vi går inte upp och svarar på fler frågor". Det är skendemokrati i sin fulaste skepnad, snudd på diktatur!! 

Genom de kanaler jag har mot yttervärlden är jag sitter i kommunfullmäktige, så fick jag många kommentarer och hejja-rop.  Många som hörde av sig till mig under gårdagskvällen häpnade över den "arrogans och maktfullkomlighet" som uppvisades

Det är bra. Vi behöver inte påtala detta för våra kommuninnevånare, dom ser och hör det själva via webbutsändningen och den (m) ledda alliansen gör ett bra jobb åt oss där!

Camilla Janson, vårt oppositionsråd, gjorde ett mycket bra jobb i går kväll. Hon fick inget svar på varför man föreslår att sänka priset på kommunal städverksamhet när den ska "säljas ut". När det var tal om att personal skulle ta över och driva, då skulle det vara mycket dyrare, dvs, marknadsmässigt pris,  än nu, när det ska ut på "öppna marknaden"
Ja ja, den historian är inte slut och inga beslut är fattade än så länge!!!! Jag antar att fortsättning följer.


Ha´re!