måndag 28 november 2011

I torsdags hade vi politiker årets föreställning. Budgetfullmäktige! Vi började kl 8.30 med ett eget gruppmöte och kl 09.00 började föreställningen. Då presenterade de styrande i kommunen  sitt budgetförslag och eftersom de styrande i vår kommun är 4 partier, som alla har en ordförande i någon nämnd, så blev det en hel del människor som pratade. När de stod framme vid talarstolen allihop i grupp, så fick jag en känsla av en redovisning av ett grupparbete i skolan. Man ville inte gå upp själv utan sökte stöd i gruppen. Det såg löjligt ut. Det som de pratade om visades på bild på en skärm bakom presidiet. Det var precis som en skolredovisning!! 
Sen blev det oppositionens tur och vi var först ut, för man har talarordning efter partstorlek. Camilla var så bra, hon har tagit sig in i rollen som oppositionsråd mycket bra.  Hon har en god mentor i Håkan!

Sverigedemokraterna gick inte upp alls utan valde att gå in och tala i de nämnder där de hade något att säga.
För, efter att alla partier fått sagt sitt i stort, så pratade vi om en nämnd i taget och då hade alla rätt att gå upp i talarstolen och säga vad de ville.

Nu när vi har arbetat fram vår budget, så har vi hela tiden haft kontakt med kommunens ekonom, för att säkerställa att vi håller oss inom ramarna, dvs inte använder mer pengar än vad som finns beräknat för nästa år i kassakistan. Ändå blev vi anklagade för att använda oss av Monopolpengar! Fast, det är en härskarteknik som vi är väl bekanta med i vårt kommunfullmäktige och det är alltid samme man som använder sig av den. Det är smått patetiskt att han inte kan komma med sakargument utan måste ta till sån teknik. Han hävdade också att våra prioriteringar kom från Kalle Anka. (Med tanke på var vårt focus låg, så kanske det var en bra liknelse, men, så hade inte han tänkt sig det, utan det skulle ju vara en dold förolämpning.)

Vi valde att prioritera barn och undomar i vår budget.
Vi la mer pengar på feriearbeten till elever från årskurs 9 än alliansen.
Vi ville att droppintider införs på ungdomsmottagningen.
Vi ville öka öppenvårdsinsatserna här i kommunen för barn och ungdomar, det skulle kunna innebära färre placeringar.
Vi ville lägga mer pengar på kvinnojouren Anna än vad alliansen ville. Det skulle ju bli en direkt satsning på barn och ungdomar, för blir mamma slagen så far barnen också illa. Alltså måste vi se till att kvinnojouren Anna kan finnas kvar. Men, allinasen gjorde inte samma satsning, man såg inte samma behov. 
Vårt budgetförslag blev nedröstat och den moderatledda alliansens förslag vann.
Vi hade alla fått ett brev från kvinnojouren Anna innan kommunfullmäktige, där de beskrev sin situtaion, det brydde sig inte de styrande om!
Socialnämndens ordförande stod i talarstolen och var nästan oförskämd och blandade ihop siffror som inte stämde.Kvinnojouren fick ett engångsanslag nu i höstas för att kunna klara verksamheten året ut och socialnämndens ordföranden trodde att de pengarna skulle räcka under nästa år också. Hon har absolut ingen koll! Få se vad som händer med kvinnojouren Anna nu, kommer den att finnas kvar?

Sent omsider blev det advent även i det lilla röda huset. Vi var färdiga 22.30 så då åt vi middag :-/. Sen tog vi en bastu, det är en bra avslutning på veckan!

Nu är det bara att vänta in önskelistorna för att börja julhandeln. Fast, tre klappar är redan inhandlade, så nu är det bara resten kvar.

På lördag är det invigning av den nya idrottplatsen i Kungsängen OCH julmarknad i Bro OCH 7-års kalas OCH julmiddag med partikompisarna. Men, det hinns nog med, med bra planering och fin logistik.

Nä, nu är det politkierbesök på agendan. Helen Hellemark Knutsson (s), som är finanslandstingsråd i opposition kommer och besöker några av våra verksamheter idag.

Så, Ha´re bra och trevlig advent!!

fredag 4 november 2011

Äntligen fredag.....

I går var det heldag med politiken igen och idag blir det nog halvdag. Vi arbetar för fullt med vårt budgetförslag och det arbetet har pågått i ca en månad, men, vi ser ljuset i tunneln nu.

Den här veckan är en vecka som med rätta kan kallas för plånboksdödarvecka. Min son, hans fru och farmors underbara barnbarn fyller år inom loppet av en vecka. Nu är två av tre avklarade och gissa vem som fick dyrast present? :-) Fy sjutton, min son blev 29! Det var ju inte så länge sedan som han föddes..... Farmors älskling blev 3 och svärdottern blir 27.

Jag har fått ett tråkigt besked av en god vän, och jag känner mig så otillräcklig vid dessa tillfällen. Det enda jag kan göra är att finnas här för dig när du behöver någon att prata med, gråta hos eller vad du nu än har för behov.
Jag fick också här om dagen veta att en man som jag känner har avlidit. Han blev bara drygt 60 år, inte ens pensionär ännu.
Så, var rädda om varandra, var glada för varandra. Vi vet ingenting om morgondagen.

Nu måste jag ut och rädda en talgoxe som förirrat sig in på altanen!

Ha en skön helg!
Ha´re!

onsdag 2 november 2011

Long time..............no see

Motvilligt håller jag på att återvända till verkligheten, Jag och min gubbe åkte till Kreta för att fira hans jämna födelsedag. Med oss var  hans yngste son och min son med familj. Två av våra vänner följde också med, så vi var ett sällskap på åtta personer som for iväg okristligt tidigt en lördagmorgon. Vi gästade Platanias som ligger nära Chania och där var det lugnt, skönt och varmt. Varmt i havet, faktiskt varmare än i poolen. God mat och få bekymmer. Det stora problemet varje dag var: Var ska vi äta?
Själva födelsedagen firades först med allsång på sängkanten och bubbel, sen heldag vid stranden och avslutades med en väldigt god middag.

Jag har just suttit och läst psoriasistidningen och på Kreta försvann min psoriasis på de delar av kroppen som fick sol på sig. Inte i hårbotten dock, men, där är det svårt. Jag skulle nog behöva raka bort allt hår för att få bukt med det.

Budgetarbetet fortskrider. I morgon har vi i gruppledargänget heldag. Det fattas en del pengar mellan vad förvaltningarna äskat och den verkliga pengapåsen.  Ska bli spännande att se hur vår moderatledda allians tänker lösa det. Men, de har ju ett paradord: SÄLJ!  Det spelar tydligen ingen roll om anbudspriset ligger långt under det pris som revisorerna värderat fram: SÄLJ! Det är inte nyttan av skattekronan som är viktigast, utan ideologin. SÄLJ!

De ska också införa Trygghetsboende. Det hade vi i vårt valmaterial också. MEN, efter de artiklar som under den tidiga hösten fanns i tidningarna, så tycker jag att de borde besinna sig lite och tänka efter. Är det verkligen det bästa för kommuninnevånarna? Man hävdar att det finns tomma lägenheter i servicehusen och inga sökanden till dessa. PRO i Kungsängen vet flera personer som vill flytta in på servicehuset i Kungsängen och som har anmält intresse till detta, men, de har inte sökt formellt, därför finns det inget avslag, så de kan inte överklaga.....        Sätt igång och ansök på rätt sätt, tycker jag. Då finns det, svart på vitt att människor vill bo i servicehuset. Och, blir det avslag, så finns det ett beslut att överklaga!

I går fyllde farmors älskling 3 år. Hon fick en docksäng av oss. Hon var också med till Kreta och det var SÅ mysigt att ha henne med. Hon är så snäll, blir bara grinig när hon blir hungrig, men, vem blir inte det:-)

Näe, nu ska jag kolla lite i budgetpapperen.
Ha´re!